Čo je suchý ľad

DRY ICE REVOLUTION

Čo je suchý ľad?

Suchý ľad sa nazýva suchý ľad, pretože suchý ľad sa pri vystavení teplu mení priamo z pevného do plynného skupenstva. To je veľká výhoda oproti obyčajnému ľadu, ktorí sa premení na tekutú vodu.

 Suchý ľad, tiež známy ako sneh z kyseliny uhličitej, je veľmi účinná a užívateľsky príjemná chladiaca kvapalina s veľmi širokým rozsahom použitia. Je ideálny na chladenie mliečnych, mäsových, mrazených a iných trvanlivých potravín počas prepravy. Hrá tiež dôležitú úlohu pri spracovaní potravín, napríklad pri chladení materiálov citlivých na teplo počas mletia, pri zmršťovaní potravín a vákuovom balení. Pelety suchého ľadu sú ideálne na čistenie strojov, foriem, výrobných liniek a motorov. A keď suchý ľad sublimuje, prechádza priamo do plynného stavu bez toho, aby sa medzitým stal tekutým – zaujímavý efekt na večierkoch.

Pri atmosférickom tlaku sa kvapalný oxid uhličitý mení na tuhý sneh kyseliny uhličitej pri -79 °C. Sneh môže byť potom stlačený pod vysokým tlakom na bloky alebo pelety.

Vlastnosti suchého ľadu:
  • bez chuti a zápachu
  • bez zvyškov vďaka sublimácii
  • bez mikróbov a baktérií
  • netoxický
  • nehorľavý
  • ľahko sa ovláda, pretože je hustejší ako vzduch
  • nepotrebuje zdroj energie na rozvoj a udržanie svojej chladiacej kapacity
  • viac ako trikrát chladnejší ako vodný ľad

 

Nasledujúca tabuľka poskytuje prehľad najdôležitejších vlastností suchého ľadu:

Suchý ľad Charakteristika
Chemický vzorec CO2 oxid uhličitý (kyselina uhličitá)
Teplota -78,48 °C
Špecifická váha 1,56 g/cm³
Bod odparovania 573 kJ/kg
Bod topenia 196,7 kJ/kg
Tvrdosť podľa Mohsovej stupnice 1 až 3 (v závislosti od
Typická forma doručenia Pelety, nugety, plátky
Vlastnosti látky biela, ľadová, netoxická, nehorľavá, bez zápachu a chuti, inhibuje baktérie a plesne, inertná
Nebezpečenstvá a riziká Popáleniny za studena, zadusenie plynným CO2 po sublimácii, tlakové vypustenie tesne priliehajúcich nádob

 

banner suchy lad