Čo je suchý ľad
DRY ICE REVOLUTION
Čo je suchý ľad?
Suchý ľad sa nazýva suchý ľad, pretože suchý ľad sa pri vystavení teplu mení priamo z pevného do plynného skupenstva. To je veľká výhoda oproti obyčajnému ľadu, ktorí sa premení na tekutú vodu.
Suchý ľad, tiež známy ako sneh z kyseliny uhličitej, je veľmi účinná a užívateľsky príjemná chladiaca kvapalina s veľmi širokým rozsahom použitia. Je ideálny na chladenie mliečnych, mäsových, mrazených a iných trvanlivých potravín počas prepravy. Hrá tiež dôležitú úlohu pri spracovaní potravín, napríklad pri chladení materiálov citlivých na teplo počas mletia, pri zmršťovaní potravín a vákuovom balení. Pelety suchého ľadu sú ideálne na čistenie strojov, foriem, výrobných liniek a motorov. A keď suchý ľad sublimuje, prechádza priamo do plynného stavu bez toho, aby sa medzitým stal tekutým – zaujímavý efekt na večierkoch.
Pri atmosférickom tlaku sa kvapalný oxid uhličitý mení na tuhý sneh kyseliny uhličitej pri -79 °C. Sneh môže byť potom stlačený pod vysokým tlakom na bloky alebo pelety.
Vlastnosti suchého ľadu:
- bez chuti a zápachu
- bez zvyškov vďaka sublimácii
- bez mikróbov a baktérií
- netoxický
- nehorľavý
- ľahko sa ovláda, pretože je hustejší ako vzduch
- nepotrebuje zdroj energie na rozvoj a udržanie svojej chladiacej kapacity
- viac ako trikrát chladnejší ako vodný ľad
Nasledujúca tabuľka poskytuje prehľad najdôležitejších vlastností suchého ľadu:
Suchý ľad | Charakteristika |
---|---|
Chemický vzorec | CO2 oxid uhličitý (kyselina uhličitá) |
Teplota | -78,48 °C |
Špecifická váha | 1,56 g/cm³ |
Bod odparovania | 573 kJ/kg |
Bod topenia | 196,7 kJ/kg |
Tvrdosť podľa Mohsovej stupnice | 1 až 3 (v závislosti od |
Typická forma doručenia | Pelety, nugety, plátky |
Vlastnosti látky | biela, ľadová, netoxická, nehorľavá, bez zápachu a chuti, inhibuje baktérie a plesne, inertná |
Nebezpečenstvá a riziká | Popáleniny za studena, zadusenie plynným CO2 po sublimácii, tlakové vypustenie tesne priliehajúcich nádob |