Použitie pre vinárov
VINOHRADNÍCTVO
Suchý ľad je pevné skupenstvo plynného oxidu uhličitého. Teplota je -78,5 °C, sublimuje z pevného stavu agregácie. Ponúka jednoduché riešenie chladenia a inertizácie zberaného hrozna, lisov, máčacích kadí a rmutu.
Je bez obsahu vody a jeho hustota je 1,84 kg/m3.
Je ťažší ako vzduch a vytláča vzdušný kyslík, čím zabraňuje jeho absorpcii.
Je to nehorľavý, ale bezfarebný plyn bez zápachu, ktorý zabraňuje rastu plesní a chráni pred nežiaducimi biologickými procesmi.
Možnosti využitia suchého ľadu vo vinohradníctve:
Zber : ideálny spôsob chladenia bobúľ pri príliš teplom zberovom počasí alebo pri dlhej preprave, tlmí skoré kvasenie
Spracovanie hrozna: môže byť podávané na drvenie, lisovanie do odstopkovača, lisovanie, do rmutu alebo aj priamo do násypky.
Zrenie: zavedie sa do muštu, ochladí sa, suchý ľad sa rozprestrie na jeho povrchu a obmedzí kontakt s kyslíkom
Pohostinstvo: na festivaloch, podujatiach na chladenie nápojov
Výhody použitia suchého ľadu:
Veľmi dobrý chladiaci výkon, (645 kJ/kg) rýchle chladenie, sublimuje bez zanechania stopy.
Žiadna potreba elektrickej energie.
Dá sa objednať v rôznych veľkostiach a ľahko sa dávkuje.
Odporúčané dávkovanie
Chladenie hrozna: Na ochladenie 100 kg hrozna o 1 °C je potrebné 1,4 kg suchého ľaduChladenie rmutu: 0,7 kg suchého ľadu je potrebné na ochladenie 100 kg rmutu o 1 °C
Nádoby na skladovanie suchého ľadu sú ponúkané v rôznych veľkostiach!
Suchý ľad si môžete prevziať u nás alebo si ho nechať doručiť na požiadanie!